INAUGURACIÓ MUSEU-BIBLIOTECA JOSEP SERRA i FARRÉ

 
 El dia 7 d’agost de 1949 es va inaugurar el Museu-Biblioteca Josep Serra i Farré de la Riba. En un díptic que s’imprimí en motiu de la inauguració ens informa del següent:

"El benemèrit patrici, fill predilecte de la Riba, En Josep Serra i Farré, finava el 8 de gener de 1945 a Barcelona, als setanta sis any d’edat, deixant hereva universal a la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’estalvis, en testament atorgat davant el Notari de Barcelona En Francesc Dasca i Boada, amb data 28 de gener de 1935, en el que disposa que per dita Institució es complimentin diferents finalitats benèfiques de caritat cristiana, especialment en favor de la Riba. En el propi testament, dóna al poble de la Riba i en representació seva a l'Ajuntament, l'immoble de la seva propietat a l'actual carrer Cardenal Gomà, a fi de destinar-lo a Museu i Biblioteca, encarregant a la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’estalvis la realització de totes les obres necessàries per a portar a terme el dit objectiu cultural, que sintetitza, en el testament com segueix: "... procurant que el Museu-Biblioteca formi el millor conjunt possible amb l’objecte de que els veïns de la Riba i les persones que transitin per al poble trobin un lloc per encarrilar i fomentar la Cultura i amor a les Arts."

Amb tota fidelitat la Caixa de Pensions ha disposat per al senyor En Josep Serra i Farré, aixecant un artístic edifici en el que si concentren, inicialment, mil cinc-cents llibres, degudament catalogats, una selecta documentació i variats objectes històrics i artístics integrant el Museu-Biblioteca que la Institució hereva ha cregut un deure honorar amb el nom del seu eximi fundador. Amb data 12 de juny de 1948, l'Ajuntament de la Riba va sol·licitar a la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’estalvis si ella podria fer-se càrrec del sosteniment del Museu-Biblioteca Josep Serra i Farré, accedint la Caixa de Pensions i, a l’efecte, al firmar-se davant el Notari de Valls En Rafael Losada Perujo, en 28 de juny de 1949 l’escriptura de cessió per la Caixa de Pensions a l'Ajuntament de la Riba el nou immoble amb tots els objectes i llibres existents, en compliment de l’ordena’t per En Josep Serra i Farré, per a ser destinat a Museu-Biblioteca Josep Serra i Farré, simultàniament, l'Ajuntament de la Riba va subrogà a la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’estalvis en quants drets i obligacions competien a aquell, respecte a la conservació, desenvolupament i funcionament del Museu-Biblioteca, per a un període de vint-i-cinc anys, prorrogables per uns altres vint-i-cinc. Solemnement, davant les Autoritats i el veïnatge de la Riba, ha estat beneït i inaugurat, el diumenge dia 7 d’agost de 1949, el Museu-Biblioteca Josep Serra i Farré, que perpetuarà la memòria d’aquest insigne ribetà, que va llegar els seus bens reunits en el seu constant treball per als vells, els malalts i l’educació dels nens de la seva estimada població nadiua."

L’arquitecte de l’edifici fou, el reusenc, Francesc Adell i Ferré. En el diccionari biogràfic d’artistes de Catalunya, dirigit per J.F.Ráfols, en el primer llibre de l’any 1951 i llegim: "Arquitecte i pintor reusenc de la primera meitat del segle XX, amb títol professional de 1936. El 1949 va habilità el immoble que, a la Riba, el senyor Josep Serra va deixar a la vila per a convertir-lo en Museu-Biblioteca. Va exercir el càrrec d’arquitecte municipal a Falset, Riudoms i Mora d’Ebre. Va practicar també la pintura a la aquarel·la, havent participat en algunes exposicions organitzades per l'"Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya". A la biblioteca encara s'ha de conservar una bonica aquarel·la feta per Francesc Adell de la façana del Museu-Biblioteca, que jo mateix vaig veure ja fa anys..