PARE ROBERT DE LA RIBA, FILL PREDILECTE


PARE ROBERT DE LA RIBA (1912-1999) Caputxí, músic i fotògraf, que de seglar es deia Joan Sans i Balsells, nascut a La Riba de l’Alt Camp (Tarragona) el 5 de febrer de l’any 1912. El 1922 va iniciar estudis musicals a l’Escolania de la Mare de Déu de Pompeia i, ben aviat, quedà impressionat per l’orgue del Santuari. L’1 de novembre de 1935 fou ordenat sacerdot a Sarrià, de mans del Cardenal Vidal i Barraquer. L’any 1942 va inaugurar l’orgue de Pompeia que s’havia desmuntat i guardat a causa de la guerra civil.

Entre 1946 i 1970 estigué al capdavant de la Capella de Música i l’Escolania de Pompeia i, amb iniciatives com les “Audicions sacres”, va convertir el Santuari en centre referent de la vida musical barcelonina. Com a organista, va oferir més de 400 concerts tant des de Pompeia com a diversos indrets de Catalunya, l’estat espanyol, Europa i Llatinoamerica. Va excel.lir, també, com a compositor i, en un altre ordre de coses, com a fotògraf. Va morir el 19 de febrer de 1999.

L’any 1996 fou guardonat amb la Medalla d’Honor de la vila de Gràcia a títol individual i el 1998 un grup d’amics seus fundaren l’Associació Fotogràfica de Gràcia Robert de la Riba amb seu al carrer Encarnació, 35.
Extret de Graciapèdia, l'enciclopèdia lliure de la vila de Gràcia. Graciapèdia