Els Goigs a la Riba


Com a tots els pobles de Catalunya, la Riba també té una col·lecció de Goigs que es cantaven en les festes als seus patrons, copatrons i a la Mare de Déu en les dues ermites que comptà dins el seu terme.

El Goig més antic que en tenim notícia i que no hem pogut trobar mai cap exemplar foren els Goigs que es cantaven a la Mare de Déu del Roser, que es venerava a l'ermita que hi havia hagut al final del carrer del Roser de la Riba. I en sabem notícies de la seva existència perquè en el Brugent número 6 de l'any 1920, el llavors canonge Isidre Gomà i Tomàs, en l'article De l'aigua, que Deu ens dó escribia el següent paràgraf: "El ribatá qu'escriu aquestes ratlles posseeix un grabat al coure, del sigle XVIII, que servía per a l'impresió dels Goig de la Mare de Deu del Roser, quina Santa Imatge's venerava a l'ermita que hi havia ont hi ha avui el carrer del Roser. En aquesta tauleta, d'uns vuit per catorce centímetres, s'hi veu reproduit el poble, amb pocs edificis, dos o tres saltants d'aigua, amb les primitives i petites rodes hidráuliques, tot enclavat en mitj d'arbreda representativa dels boscos caracteristics de la pintoresca conca del Brugent."

Tampoc sabem si ni hagueren a d'altres sants en el llarg del segles XVIII i XIX.
Els primers que coneixem daten de mitjans del segle XX i són els següents:

Goigs en lloança de Sant Abdon i Sant Senén, mártirs i patrons de La Riba. 1a. edició gener de 1958. Torrell de Reus, editor. Lletra de Mn. Ramon Muntanyola. Música J. Vidal i Sastre.
Els goig de la Mare de Déu de La Gràcia, venerada an l'ermita del seu nom, al poble de La Riba.
1a. edició agost 1958. Torrell de Reus, editor. Lletra de Mn. Ramon Muntanyola. Música de Mn. Sebastià Rué, Prev.
Goigs al gloriós pare Sant Nicolau, Bisbe de Mira, patró de La Riba. Edició commemorativa del Bicentenari de l'església i campanar. Edita: Gogistes de Tarragona, desembre 1991. Lletra de Mn. Joan Roig i Montserrat. Música del Pare Robert de la Riba, caputxí. Dibuix P. Oriol Ma. Diví O.S.B.
Goigs a la Mare de Déu de la Gràcia, venerada a la Parròquia de la Riba. Gogistes Tarragonins núm. 558, any de 1997. Lletra de Mn. Ramon Muntanyola. Música de Mn. Sebastià Rué, Prev.
Dibuix Joan Artigues i Roig.

Hi ha una pàgina molt interessant sobre els Goigs de l'Alt Camp que recomano de visitar-la.